czwartek, 20 października 2016

Kozia broda w roli schabowego

Już nie chroniona, więc można się delektować. Inne nazwy to :szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu. Można podać z ziemniakami i np. ogórkami. 







Składniki

  • 1 duża, dość zwarta kozia broda
  • sól
  • pieprz do smaku
  • 2 jajka  
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

     

     

    Przygotowanie

      Kozią brodę pokroiłem na plastry grubości ok. 1 cm , które dobrze opłukałem pod letnią, bieżącą wodą i osuszyłem na ręczniku papierowym, oprószyłem solą i pieprzem z obu stron.
    Roztrzepałem w pojemniku jajko, do drugiego wsypałem bułkę tartą.
    Na patelni rozgrzałem olej , plastry koziej brody obtoczyłem w jajku, a następnie dokładnie w bułce tartej i przełożyłem na olej, smażyłem ok. 4 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor. Zdjąłem usmażone kotlety na ręcznik papierowy, aby je osączyć z tłuszczu. Podałem na gorąco, od razu.

10 komentarzy: