Kozia broda w roli schabowego
Już nie chroniona, więc  można się delektować. 
Inne nazwy to :szmaciak gałęzisty,  siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu.
Można podać z ziemniakami i np. ogórkami. 
Składniki
- 
                        
                                                                1  duża,
 dość zwarta kozia broda                                                
     
                    
- 
                        
                                                                sól                                                         
                    
- 
                        
                                                                pieprz 
do smaku                                                    
                    
- 
                        
                                                                2 jajka                                                     
- bułka tarta 
- 
                        
                                                                olej do 
smażenia
 
 
Przygotowanie
 Kozią brodę pokroiłem na plastry grubości ok. 1 cm , które  
dobrze opłukałem pod letnią, bieżącą wodą i osuszyłem na ręczniku 
papierowym, oprószyłem solą i pieprzem z obu stron.
 Roztrzepałem  w pojemniku jajko, do drugiego wsypałem bułkę tartą.
 Na patelni rozgrzałem olej , plastry koziej brody obtoczyłem  w jajku, a
  następnie  dokładnie w bułce tartej i  przełożyłem na olej, smażyłem 
ok. 4 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor. Zdjąłem  usmażone 
kotlety na ręcznik papierowy, aby je osączyć z tłuszczu. Podałem  na 
gorąco, od razu.
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Oj,jak ja uwielbiam kozią brodę. Pysznie to wymysliłeś :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecamy ;) i pozdrawiamy ;)
UsuńCoś nowego. Faktycznie wygląda jak zwykły schabowy
OdpowiedzUsuńJest pyszny nawet na zimno <3
UsuńSmaczny pomysł na obiad! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
UsuńSuper pomysł, z chęcią bym spróbowała takiej wersji :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecamy ;)
UsuńWspaniałe! Pychoty! <3 <3
OdpowiedzUsuńDziękujemy :*
Usuń