środa, 19 października 2016

Zupa z czerwonej soczewicy

W takie pochmurne dni nie pozostaje nic innego, jak zjeść rozgrzewającą zupę. Wyszła bardzo podobna go grochówki, choć ma swój, soczewicowy, oryginalny charakter.







Składniki

300 g czerwonej soczewicy
1,2 l rosołu drobiowo-wołowego
2 ząbki czosnku
3 średniej wielkości ziemniaki
1 duża marchew
1 łyżeczka majeranku
3 pętka kiełbasy śląskiej
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Soczewicę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Odcedzamy, przekładamy do garnka, zalewamy rosołem, wrzucamy 2 ząbki czosnku i gotujemy do miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, do ostygnięcia.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn.
Kiełbasę kroimy w pół talarki.
Zupę blendujemy, wrzucamy marchew, kiełbasę, ziemniaki oraz majeranek. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

4 komentarze:

  1. Smaczna, nie trzeba mnie namawiać. Bardzo lubię soczewice i czerwoną i zieloną. Z kiełbaską wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, idealna zupa na jesienny obiad :)

    OdpowiedzUsuń