Składniki
300 g czerwonej soczewicy1,2 l rosołu drobiowo-wołowego
2 ząbki czosnku
3 średniej wielkości ziemniaki
1 duża marchew
1 łyżeczka majeranku
3 pętka kiełbasy śląskiej
sól, pieprz
Przygotowanie
Soczewicę moczymy przez noc w zimnej wodzie. Odcedzamy,
przekładamy do garnka, zalewamy rosołem, wrzucamy 2 ząbki czosnku i gotujemy do
miękkości. Następnie zestawiamy z ognia, do ostygnięcia.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn.
Kiełbasę kroimy w pół talarki.
Zupę blendujemy, wrzucamy marchew, kiełbasę, ziemniaki oraz
majeranek. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Smaczna, nie trzeba mnie namawiać. Bardzo lubię soczewice i czerwoną i zieloną. Z kiełbaską wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńDziękujemy :*
UsuńWygląda wspaniale, idealna zupa na jesienny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń