wtorek, 18 października 2016

Sałatka z cykorii z owocami

Niewiele kalorii, za to dużo witamin to podstawowe zalety lekkich warzywnych sałatek 







Składniki

  • 3 kolby cykorii
  • 1 jabłko
  • 1 pomarańcza
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • 50 g kiełków rzodkiewki
  • 3 łyżki pestek dyni

     

     

    Przygotowanie

      Cykorie oczyściłem, opłukałem, usunąłem głąby i ponownie umyłem w letniej wodzie.
    Kolby podzieliłem na listki, osuszyłem. Kilka odłożyłem do dekoracji, resztę pokroiłem w paseczki.

    Jabłko umyłem, pokroiłem w ćwiartki, po usunięciu pestek pokroiłem w ósemki. Pomarańczę obrałem, wykroiłem cząstki, każdą przekroiłem na pół. Owoce wymieszałem z pokrojoną cykorią.

    Jogurt wymieszałem z olejem, sokiem z cytryny i octem. Sos doprawiłem solą i pieprzem, polałem sałatkę i delikatnie wymieszałem.

    Sałatkę wyłożyłem na talerze. Kiełki rzodkiewki opłukałem gorącą wodą, dokładnie osączyłem i razem z pestkami dyni dodałem do sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz