poniedziałek, 17 października 2016

Pierogi z mięsem

Po niedzielnym rosole nie postanowiliśmy zrobić pomidorówki, choć bardzo ją lubimy i zrobiliśmy dzień wcześniej ;) Postanowiliśmy "zagospodarować" mięso z wywaru. Można tak, można też ugotować do farszu...ale po co. Proporcje zawarte w przepisie (odnośnie mięsa) można modyfikować wg swojego uznania. 








Składniki

Farsz:
800 g kurczaka kukurydzianego
300 g żołądków drobiowych
400 g wołowiny
1 pęczek natki pietruszki
maggi
pieprz
Ciasto:
500 g mąki
50 g masła
250 ml gorącej wody

 

 

Przygotowanie

 
Ugotowane mięso mielimy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy maggi i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Oczywiście proporcje składników farszu mogą być inne, dostosowane do potrzeb i preferencji smakowych.
W gorącej wodzie rozpuszczamy masło, dodajemy do mąki, przy pomocy noża mieszamy. Jak lekko się ostudzi, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Następnie cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie.
Gotujemy 3-4 min (od momentu wypłynięcia na powierzchnię) w osolonym wrzątku.
Podajemy okraszone z podsmażoną na oleju cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz