Czyż proste sprawdzone przepisy nie są najlepsze ?
Składniki:
główka młodej kapusty
2
spore cebule
1
pęczek koperku
100 g masła klarowanego
czubata łyżki mąki pszennej
sól
czarny pieprz
3 listki laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
1
kg młodych ziemniaków
Omlet :3 jajka
100 g białego sera koziego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno, ugniotłem w
garnku. Dodałem pociętą w kostkę usmażoną na złoto cebulę, ziele,
listki, sól, pieprz, zalałem niewielką ilości wody.
Kapustę przykryłem, gotowałem na małym ogniu przez około 15-20 minut.
Powinna być bardzo miękka. Wtedy na patelni rozpuściłem masło, dosypałem
mąkę i podsmażyłem zasmażę. Gdy się zrumieniła dodałem ją do kapusty,
tak, aby zgęstniała. Wody przed dodaniem zasmażki powinno być tyle, aby
nieznacznie przykrywała kapustę.
Kapustę podgrzewałem z zasmażką przez kilka sekund, tak, aby zabulgotała, wtedy dodałem pocięty koperek.
Kapustę podałem z młodymi ziemniakami i omletem z kozim białym serem.
Młode ziemniaki umyłem, oskrobałem, zagotowałem w osolonej wodzie.
Przygotowałem do nich zeszkloną na maśle drobno pokrojoną cebulę ze
śmietaną.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia robi coś podobnego, to jest pyszne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dodatki do obiadu, robię coś podobnego :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie... : )
OdpowiedzUsuń