A niech to ! Chcieliśmy, zrobiliśmy, rozkoszujemy się <3
Prosto i smacznie, jak zwykle u naszych południowych
sąsiadów.
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki
9 g suszonych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 szczypta soli
2 łyżki oliwy
ciepła woda
Farsz:
1 duży młody ziemniak
1 garść startego parmezanu
1 łyżka posiekanego rozmarynu
sól
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier,
szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie
wiedzieć kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto formujemy w okrąg lub jaw wolicie przekładamy do
wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, nie obieramy. Kroimy w bardzo
cienkie plasterki.
Układamy na cieście, posypujemy posiekanym rozmarynem,
skrapiamy oliwą, oprószamy solą.
Zapiekamy 25 min w 200°C. 5 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy
i posypujemy startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz