sobota, 18 kwietnia 2020

Barszcz śledziowy

Przepis na to danie podsunęła nam znajoma z grupy kulinarnej. Danusia prowadzi bloga - mojewypiekiinietylko. Troszkę go zmodyfikowaliśmy. Zwolennicy śledzia powinni wypróbować. Doskonale nadaje się na upalne dni jako chłodnik. Podajemy z pieczywem, bądź z ziemniakami.








Składniki:

  
200 g wędzonych filetów śledziowych 
200 g filetów śledziowych matiasów 
gęsta śmietana 18% 
2 cebule 
2 – 3 liście laurowe 
kilka ziaren ziela angielskiego 
1 łyżka cukru 
czarny pieprz grubo mielony 
5 łyżek octu 
ok. ½ litra wody 



Przygotowanie:


W garnku zagotowałem ½ litra wody z octem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Cebulę pokroiłem dość grubo w półtalarki. Gdy woda z przyprawami się zagotowała odstawiłem garnek z kuchenki, dodałem pokrojoną cebulę i odstawiłem do całkowitego ostudzenia. Filety pokroiłem na ok. 1 cm paski i zalałem zimną zalewą octową. Odstawiłem na ok. 3 godziny. Zalewę octową odlałem do miski, dodałem do niej śmietanę, wymieszałem. Doprawiłem cukrem i pieprzem. Smak ma być zrównoważony – słono-słodko-kwaśny. Dodałem odłożone śledzie z cebulą, wymieszałem. Gotowy barszcz śledziowy schłodziłem w lodówce.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz