Krokiety, to taka klasyka kulinarna. Każdy kiedyś je jadł i dla większości jest to porządne danie, nad którym nie ma się co rozwodzić... Krokiety mają sprawić, że będziemy syci, a ich smak jest dobry, znaczy przewidywalny! No i w tym momencie moja fantazja kulinarna podpowiada mi: "eksperymentuj z utrwaloną wersją"! Wymyśliłem więc, że białą kapustę w farszu zastąpię brukselką, której smak dodaje nutę goryczki. A dla uzyskania zwartej struktury farszu, dodam żółtego sera - Gouda, który dodatkowo nadaje całemu nadzieniu jeszcze bardziej wyrazisty i oryginalny smak. Połączenie tych smaków bardzo mi odpowiada. Zmienia w pozytywny sposób to, do czego przywykłem, jedząc klasyczne krokiety. Wszystkich, którzy lubią eksperymentować z nowymi smakami, zapraszam do zapoznania się ze szczegółowym przepisem na krokiety z brukselką, w którym są wymienione wszystkie składniki i sposób przygotowania. Zrobicie to z łatwością! Życzę smacznego.
<WJ>
Składniki:
2 jajka
1 szczypta soli
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki gazowanej wody
2 szklanki mąki
1 cebula
1 łyżka masła
400 g pieczarek
300 g brukselki
200 g sera gouda
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jajka ubijamy ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy mleko i wodę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek wymieszanych z mlekiem i wodą.
Miksujemy na gładko.
Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki , posiekaną brukselkę, odparowujemy z nadmiaru płynu ,ostudzamy. Mieszamy ze startym serem. Oprószamy solą i pieprzem.
Farsz umieszczamy na naleśnikach, zawijamy i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 30 minut.
Podajemy z ulubionym sosem.
Farsz z brukselką, takiego jeszcze nie próbowałam. :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. W moim domu wszyscy uwielbiają krokiety i twoja wersja może sprawi, że dzieciaki zaczną w końcu jeść brukselkę.
OdpowiedzUsuńPolecam, tym bardziej, że jest ona mało wyczuwalna.
UsuńOj tak, nie ma jak domowe krokiety, smaczne i sycące. :)
OdpowiedzUsuńFajny farsz, coś innego więc chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Nigdy bym nie pomyślała, że można zrobić krokiety w ten sposób, ale wyglądają pysznie. Na pewno wypróbuję to danie.
OdpowiedzUsuńWypróbowałam z sosem pomidorowym. Pyszny obiad. :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy takich. Będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuńOj dawno nie jadłam krokietów. Musze się zabrać i zrobić je.
OdpowiedzUsuńLubię krokiety i przerabiałam wiele różnych farszy, ale przyznaję, że Twój jest niezwykle oryginalny:D
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam krokietów. Spróbuję tej wersji
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam. Ostatnio tylko klasyczne krokiety
OdpowiedzUsuńPomysł z sosem jest ciekawy nigdy nie jadłam takich
OdpowiedzUsuńBędę musiała kiedyś spróbować. Takie krokiety to dla mnie nowość
OdpowiedzUsuńNiezłe pomysły, polecam także własną kul propozycję
OdpowiedzUsuń