wtorek, 7 grudnia 2021

Jesienne krokiety

Krokiety, to taka klasyka kulinarna. Każdy kiedyś je jadł i dla większości jest to porządne danie, nad którym nie ma się co rozwodzić... Krokiety mają sprawić, że będziemy syci, a ich smak jest dobry, znaczy przewidywalny! No i w tym momencie moja fantazja kulinarna podpowiada mi: "eksperymentuj z utrwaloną wersją"! Wymyśliłem więc, że białą kapustę w farszu zastąpię brukselką, której smak dodaje nutę goryczki. A dla uzyskania zwartej struktury farszu, dodam żółtego sera - Gouda, który dodatkowo nadaje całemu nadzieniu jeszcze bardziej wyrazisty i oryginalny smak. Połączenie tych smaków bardzo mi odpowiada. Zmienia w pozytywny sposób to, do czego przywykłem, jedząc klasyczne krokiety. Wszystkich, którzy lubią eksperymentować z nowymi smakami, zapraszam do zapoznania się ze szczegółowym przepisem na krokiety z brukselką, w którym są wymienione wszystkie składniki i sposób przygotowania. Zrobicie to z łatwością! Życzę smacznego.

 

<WJ>

 


 

 

 

Składniki:

 

 

2 jajka

1 szczypta soli

1,5 szklanki mleka

1,5 szklanki gazowanej wody

2 szklanki mąki

1 cebula

1 łyżka masła

400 g pieczarek

300 g brukselki

200 g sera gouda

sól, pieprz




Przygotowanie:



Jajka ubijamy ze szczyptą soli.

Następnie dodajemy mleko i wodę.

Mąkę przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek wymieszanych z mlekiem i wodą.

Miksujemy na gładko.

Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.

 

 

Cebulę obieramy ,kroimy w kostkę i dusimy na łyżce masła. Dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki , posiekaną brukselkę, odparowujemy z nadmiaru płynu ,ostudzamy. Mieszamy ze startym serem. Oprószamy solą i pieprzem.

 

Farsz umieszczamy na naleśnikach, zawijamy i zapiekamy w temperaturze 180°C przez 30 minut.

 

Podajemy z ulubionym sosem.

 

 


 

13 komentarzy:

  1. Farsz z brukselką, takiego jeszcze nie próbowałam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis. W moim domu wszyscy uwielbiają krokiety i twoja wersja może sprawi, że dzieciaki zaczną w końcu jeść brukselkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, tym bardziej, że jest ona mało wyczuwalna.

      Usuń
  3. Oj tak, nie ma jak domowe krokiety, smaczne i sycące. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny farsz, coś innego więc chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis. Nigdy bym nie pomyślała, że można zrobić krokiety w ten sposób, ale wyglądają pysznie. Na pewno wypróbuję to danie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wypróbowałam z sosem pomidorowym. Pyszny obiad. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam nigdy takich. Będę musiała spróbować

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj dawno nie jadłam krokietów. Musze się zabrać i zrobić je.

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię krokiety i przerabiałam wiele różnych farszy, ale przyznaję, że Twój jest niezwykle oryginalny:D

    OdpowiedzUsuń
  10. Takich jeszcze nie robiłam. Ostatnio tylko klasyczne krokiety

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomysł z sosem jest ciekawy nigdy nie jadłam takich

    OdpowiedzUsuń
  12. Będę musiała kiedyś spróbować. Takie krokiety to dla mnie nowość

    OdpowiedzUsuń