wtorek, 16 listopada 2021

Makaronowa sałatka z tuńczykiem

Mam taką prawidłowość w tworzeniu nowych dań, że najlepsze połączenia smaków powstają wtedy, kiedy muszę wymyślić coś fajnego, z tego co jest w domu, ponaglany presją czasu! Czasem dodatkowo udział w takich daniach mają produkty, które przygotowałem z myślą o innych daniach, ale jak zwykle w nadmiarze i dobrze byłoby je jakoś sensownie wykorzystać! Tak w wielkim skrócie mogę opisać w jaki sposób powstała "makaronowa sałatka z tuńczykiem", bowiem "z wczoraj" zostało trochę ugotowanego makaronu, goście zapowiedzieli telefonicznie rychłe przybycie, a w kuchennych szafkach zawsze znajdzie się kilka puszek z czymś o uniwersalnym zastosowaniu! No i trzeba wymyślić już tylko sensowne połączenia smaków. Zapewniam, że słodycz ananasa doskonale łączy się z kukurydzą, jajkami i majonezem, tuńczyk dodaje wykwintności, a fasola zapewnia sytość. To jest pyszne i syte! Każdy, kto zechce samodzielnie wykonać tą sałatkę, pełną listę składników i sposób przygotowania znajdzie w szczegółowym opisie. Smacznego!

 

<WJ>

 






Składniki:


250 g makaronu

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

2 puszki tuńczyka w zalewnie naturalnej

1 mała puszka ananasa

3 jajka

1 pęczek szczypiorku

3 łyżki majonezu

Sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, studzimy.

 

Wszystko puszkowe osączamy z zalewy, przekładamy do dużej miski w której będziemy  łączyć wszystkie składniki. Dodajemy makaron, posiekany szczypior i ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę, jajka. Wszystkie składniki mieszamy razem z majonezem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

 


 


4 komentarze:

  1. Takie spontaniczne sałatki również lubię. Na pewno jest pyszna. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super sałatka. Makaron i puszka tuńczyka zawsze się znajdzie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaronową sałatkę zawsze chętnie wypróbuję. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń