czwartek, 28 kwietnia 2016

Kaszotto z pęczaku i młodej kapusty

Lekko, prosto i smacznie. Tym charakteryzuje się kaszotto z pęczaku i młodej kapusty. 







 

Składniki

1 szklanka kaszy pęczak
2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
1/4 młodej kapusty
70 ml białego wytrawnego wina
500 ml bulionu warzywnego
koperek
sok z cytryny
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Na rozgrzane masło wrzucamy kaszę i posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy. Dolewamy białe wino, dusimy na wolnym ogniu do odparowania.

Następnie zalewamy szklanką bulionu. Cały czas mieszając dusimy na wolnym ogniu, aż bulion zostanie wchłonięty przez kaszę. Do kaszy dolewamy kolejną porcję bulionu, tym razem mniejszą, mniej więcej 100 ml. Wrzucamy posiekaną kapustę, dusimy do miękkości kaszy i kapusty, w miarę potrzeby dolewamy bulion.

Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy z posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz