Składniki
1 szklanka kaszy pęczak2 łyżki masła klarowanego
1 cebula
1/4 młodej kapusty
70 ml białego wytrawnego wina
500 ml bulionu warzywnego
koperek
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzane masło wrzucamy kaszę i posiekaną cebulę, chwilę
podsmażamy. Dolewamy białe wino, dusimy na wolnym ogniu do odparowania.
Następnie zalewamy szklanką bulionu. Cały czas mieszając
dusimy na wolnym ogniu, aż bulion zostanie wchłonięty przez kaszę. Do kaszy
dolewamy kolejną porcję bulionu, tym razem mniejszą, mniej więcej 100 ml.
Wrzucamy posiekaną kapustę, dusimy do miękkości kaszy i kapusty, w miarę
potrzeby dolewamy bulion.
Całość doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Mieszamy z posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz