Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami
Sezon na szparagi trwa krótko zatem trzeba korzystać.
Składniki
-
275g
ciasta francuskiego
-
1 pęczek
zielonych szparagów
-
300g
ostrego żółtego sera
-
1
łyżeczka musztardy Dijon
-
szczypta
soli
-
2 łyżki
śmietany 12-18%
-
kulka
mozzarelli
-
oliwa z
oliwek
-
roztrzepane żółtko do posmarowania
-
pieprz
Przygotowanie
Szparagi umyłem, oczyściłem. Odciąłem zdrewniałe końcówki.
Ugotowałem w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut w specjalnym wysokim
garnku nie zanurzając główek wkładając do wrzątku. Ugotowane szparagi
odcedziłem, przelałem zimną wodą.
Mozzarellę pokroiłem w talarki. Śmietanę roztrzepałem dokładnie z
żółtkami i musztardą. Dodałem starty żółty, ser i sól. Dokładnie
wymieszałem.
Ciasto francuskie rozłożyłem w żaroodpornej formie. Brzegi pozawijałem
dookoła na wysokość ok 1 cm. Posmarowałem ciasto roztrzepanym żółtkiem.
Masę serową wyłożyłem na ciasto i dokładnie wyrównać tak by nie
wychodziło za brzegi. Na serze ułożyć równo szparagi. Między nimi
rozłożyłem pokrojoną mozzarellę. Całość skropiłem oliwą i wstawiłem do
nagrzanego piekarnika. Piekłem ok.25 minut w temp. 200 stopni do
zezłocenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz