środa, 27 kwietnia 2016

Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami

Sezon na szparagi trwa krótko zatem trzeba korzystać. 








Składniki

  • 275g ciasta francuskiego
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 300g ostrego żółtego sera
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany 12-18%
  • kulka mozzarelli
  • oliwa z oliwek
  • roztrzepane żółtko do posmarowania
  • pieprz

     

    Przygotowanie

      Szparagi umyłem, oczyściłem. Odciąłem zdrewniałe końcówki. Ugotowałem w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut w specjalnym wysokim garnku nie zanurzając główek wkładając do wrzątku. Ugotowane szparagi odcedziłem, przelałem zimną wodą.

    Mozzarellę pokroiłem w talarki. Śmietanę roztrzepałem dokładnie z żółtkami i musztardą. Dodałem starty żółty, ser i sól. Dokładnie wymieszałem.
    Ciasto francuskie rozłożyłem w żaroodpornej formie. Brzegi pozawijałem dookoła na wysokość ok 1 cm. Posmarowałem ciasto roztrzepanym żółtkiem. Masę serową wyłożyłem na ciasto i dokładnie wyrównać tak by nie wychodziło za brzegi. Na serze ułożyć równo szparagi. Między nimi rozłożyłem pokrojoną mozzarellę. Całość skropiłem oliwą i wstawiłem do nagrzanego piekarnika. Piekłem ok.25 minut w temp. 200 stopni do zezłocenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz