Tarta z ciasta francuskiego ze szparagami
Sezon na szparagi trwa krótko zatem trzeba korzystać. 
Składniki
- 
                        
                                                                275g 
ciasta francuskiego                                                    
                    
- 
                        
                                                                1 pęczek
 zielonych szparagów                                                    
                    
- 
                        
                                                                300g 
ostrego żółtego sera                                                    
 
                    
- 
                        
                                                                1 
łyżeczka  musztardy Dijon                                               
     
                    
- 
                        
                                                                szczypta
 soli                                                    
                    
- 
                        
                                                                2 łyżki 
śmietany  12-18%                                                    
                    
- 
                        
                                                                kulka 
mozzarelli                                                    
                    
- 
                        
                                                                oliwa z 
oliwek                                                    
                    
- 
                        
                                                                
roztrzepane żółtko do posmarowania                                      
               
                    
- 
                        
                                                                pieprz                                                    
 
Przygotowanie
 Szparagi umyłem, oczyściłem. Odciąłem zdrewniałe końcówki. 
Ugotowałem w lekko osolonej wodzie ok. 5 minut  w specjalnym wysokim 
garnku nie zanurzając główek wkładając do wrzątku. Ugotowane szparagi 
odcedziłem, przelałem zimną wodą.
 
 Mozzarellę pokroiłem w talarki.  Śmietanę roztrzepałem dokładnie z 
żółtkami i musztardą. Dodałem starty żółty, ser i sól. Dokładnie 
wymieszałem.
 Ciasto francuskie rozłożyłem w żaroodpornej formie. Brzegi pozawijałem 
dookoła na wysokość ok 1 cm. Posmarowałem ciasto roztrzepanym żółtkiem. 
Masę serową wyłożyłem na ciasto i dokładnie wyrównać tak by nie 
wychodziło za brzegi. Na serze ułożyć równo szparagi. Między nimi 
rozłożyłem pokrojoną mozzarellę. Całość skropiłem oliwą i wstawiłem do 
nagrzanego piekarnika. Piekłem ok.25 minut w temp. 200 stopni do 
zezłocenia.
 
 
 
 
          
      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz