środa, 27 kwietnia 2016

Polędwiczki w kurkowo-śmietanowym sosie

Bardzo smaczne i soczyste polędwiczki w połączeniu z sosem kurkowym na śmietanie, zadowolą każde podniebienie. Przepis pochodzi od Alaaa. Polecamy.







 

Składniki

300 g polędwiczki wieprzowej
350 g kurek mrożonych (w sezonie świeże)
120 ml śmietany kremówki
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 cebula
sól, pieprz
400 ml wody
Do zagęszczenia:
2 łyżki mąki
1/4 szklanki wody

 

Przygotowanie

 
Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy ścięgna, kroimy na 1 cm plastry i lekko rozbijamy ręką. Oprószamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej wymieszany z masłem, podsmażamy polędwiczki z obu stron.

Kurki wrzucamy na patelnię, odparowujemy, dodajemy posiekaną cebulę i podsmażamy.

Polędwiczki przekładamy do rondelka, dodajemy kurki, 400 ml wody i dotujemy kilka minut.

Do śmietany dodajemy wodę z polędwiczek, zahartowujemy, dodajemy do całości, dokładnie łączymy.

Mąkę rozrabiamy z wodą, dodajemy do polędwiczek, dokładnie mieszamy, zagotowujemy.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz