Składniki
300 g polędwiczki wieprzowej350 g kurek mrożonych (w sezonie świeże)
120 ml śmietany kremówki
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 cebula
sól, pieprz
400 ml wody
Do zagęszczenia:
2 łyżki mąki
1/4 szklanki wody
Przygotowanie
Polędwiczkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy ścięgna,
kroimy na 1 cm
plastry i lekko rozbijamy ręką. Oprószamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej wymieszany z masłem, podsmażamy
polędwiczki z obu stron.
Kurki wrzucamy na patelnię, odparowujemy, dodajemy posiekaną
cebulę i podsmażamy.
Polędwiczki przekładamy do rondelka, dodajemy kurki, 400 ml
wody i dotujemy kilka minut.
Do śmietany dodajemy wodę z polędwiczek, zahartowujemy,
dodajemy do całości, dokładnie łączymy.
Mąkę rozrabiamy z wodą, dodajemy do polędwiczek, dokładnie
mieszamy, zagotowujemy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz