Składniki
500 g grochu łuskanego1 marchewka
1 pietruszka
1 mały seler
1 łyżka masła klarowanego
2 ząbki czosnku
4 ziemniaki
250 g wędzonego boczku
250 g kiełbasy myśliwskiej
2 łyżki oleju
majeranek
mielona kozieradka
sól, pieprz
Przygotowanie
Groch moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnie
odcedzamy, kilka razy płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy odrobinę
masła (żeby nie wykipiało), zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do
momentu kiedy groch będzie miękki.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce o
dużych oczkach, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem smażymy na
klarowanym maśle. Dodajemy do zupy razem z pokrojonymi w kostkę, ziemniakami.
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, smażymy na oleju,
dodajemy do zupy (bez oleju).
Całość doprawiamy do smaku majerankiem, kozieradką, solą i
pieprzem. Gotujemy do miękkości ziemniaków.
Uwielbiam jest przepyszna .
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych ...