Składniki
Ciasto:500 g mąki
300 g gorącej wody
50 g masła
Farsz:
400 g ziemniaków
200 g kapusty kiszonej
250 g białego sera
250 g surowego boczku
1 duża cebula
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i
studzimy. Mielimy razem z białym serem.
Kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i
ziela angielskiego. Odciskamy z wody, drobno siekamy. Dodajemy do zmielonych ziemniaków
z serem.
Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy
posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez
praskę czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Przestudzony boczek z cebulą i
czosnkiem dodajemy do farszu. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą
oraz pieprzem.
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę. Łączymy ją z gorącą wodą i
roztopionym w niej masłem. Dokładnie wyrabiamy i cienko rozwałkowujemy.
Wycinamy przy pomocy szklanki, okręgi i na każdy z nich umieszczamy farsz. Pierogi
zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku przez 4 min od momentu wypłynięcia
na powierzchnię.
Pierogi wyglądają rewelacyjnie. Tak jak lubię porządnie okraszone ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
UsuńNigdy nie robiłem takich,czy są smaczne?
OdpowiedzUsuńNam i znajomym bardzo smakowały, więc polecamy wypróbować przepis. Pozdrawiamy ;)
UsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń