niedziela, 10 kwietnia 2016

Pierogi po łemkowsku

Przepyszny farsz w naszych, regionalnych pierogach.







Składniki

Ciasto:

500 g mąki
300 g gorącej wody
50 g masła

Farsz:

400 g ziemniaków
200 g kapusty kiszonej
250 g białego sera
250 g surowego boczku
1 duża cebula
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Mielimy razem z białym serem.

Kapustę gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Odciskamy z wody, drobno siekamy. Dodajemy do zmielonych ziemniaków z serem.

Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze chwilę. Przestudzony boczek z cebulą i czosnkiem dodajemy do farszu. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę. Łączymy ją z gorącą wodą i roztopionym w niej masłem. Dokładnie wyrabiamy i cienko rozwałkowujemy. Wycinamy przy pomocy szklanki, okręgi i na każdy z nich umieszczamy farsz. Pierogi zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku przez 4 min od momentu wypłynięcia na  powierzchnię.

6 komentarzy:

  1. Pierogi wyglądają rewelacyjnie. Tak jak lubię porządnie okraszone ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłem takich,czy są smaczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam i znajomym bardzo smakowały, więc polecamy wypróbować przepis. Pozdrawiamy ;)

      Usuń
  3. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń