Ziemniaczany suflet ze śledziem
Kuchnia kaszubska
Składniki
-
pół kg
ziemniaków
-
3 żółtka
-
5 białek
-
pół
kostki masła
-
1 duża
czerstwa pszenna bułka
-
mleko
-
1 łyżka
tartej bułki
-
4 świeże
filety śledziowe (bez skóry)
-
kapary
-
gałka
muszkatołowa
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki ugotowałem, zrobiłem puree, przyprawiłem mieloną gałką
muszkatołową, ostudziłem. Miąższ bułki namoczyłem w mleku, odcisnąłem.
Utarłem masło z trzema żółtkami, dodałem ziemniaki i bułkę, sól i
pieprz. Wymieszałem. Ubiłem pianę z białek i dodałem do masy razem z
bułką tartą. Wymieszałem drewnianą łyżką.
Do wysokiego naczynia żaroodpornego włożyłem połowę masy, ułożyłem na
niej śledzie i kapary, po czym nałożyłem drugą połowę masy. Polałem
stopionym masłem. Włożyłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180
stopni C na 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz