niedziela, 10 kwietnia 2016

Ziemniaczany suflet ze śledziem

Kuchnia kaszubska 









Składniki

  • pół kg ziemniaków
  • 3 żółtka
  • 5 białek
  • pół kostki masła
  • 1 duża czerstwa pszenna bułka
  • mleko
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 4 świeże filety śledziowe (bez skóry)
  • kapary
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

     

    Przygotowanie

      Ziemniaki ugotowałem, zrobiłem puree, przyprawiłem mieloną gałką muszkatołową, ostudziłem. Miąższ bułki namoczyłem w mleku, odcisnąłem.

    Utarłem masło z trzema żółtkami, dodałem ziemniaki i bułkę, sól i pieprz. Wymieszałem. Ubiłem pianę z białek i dodałem do masy razem z bułką tartą. Wymieszałem drewnianą łyżką.

    Do wysokiego naczynia żaroodpornego włożyłem połowę masy, ułożyłem na niej śledzie i kapary, po czym nałożyłem drugą połowę masy. Polałem stopionym masłem. Włożyłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz