poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Schab w sosie chrzanowym

Przepyszny i soczysty schab w mocno wyrazistym sosie z dodatkiem młodej marchewki.






 

Składniki

4 kotlety schabowe (2 cm)
smalec do smażenia
4 młode marchewki
1 łyżka masła klarowanego
120 g chrzanu ze słoiczka
200 ml śmietany słodkiej
2 łyżki mąki
szczypiorek
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
W rondelku podsmażamy na maśle obraną i pokrojoną w talarki marchewkę. Zalewamy wodą (600 ml), dodajemy chrzan i zagotowujemy.

Śmietanę mieszamy z mąką, rozrabiamy z zalewą chrzanową, dodajemy do całości i podgrzewamy cały czas mieszając. Dodajemy posiekany szczypiorek.

Schab kroimy na kotlety 2 cm, oprószamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na rozgrzanym smalcu, z obu stron po 1 min. Przekładamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu przez 15 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

2 komentarze: