Składniki
4 kotlety schabowe (2 cm)smalec do smażenia
4 młode marchewki
1 łyżka masła klarowanego
120 g chrzanu ze słoiczka
200 ml śmietany słodkiej
2 łyżki mąki
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie
W rondelku podsmażamy na maśle obraną i pokrojoną w talarki
marchewkę. Zalewamy wodą (600 ml), dodajemy chrzan i zagotowujemy.
Śmietanę mieszamy z mąką, rozrabiamy z zalewą chrzanową,
dodajemy do całości i podgrzewamy cały czas mieszając. Dodajemy posiekany
szczypiorek.
Schab kroimy na kotlety 2 cm, oprószamy solą oraz pieprzem i podsmażamy
na rozgrzanym smalcu, z obu stron po 1 min. Przekładamy do rondelka i dusimy na
wolnym ogniu przez 15 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Smakowicie wygląda...
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuń