wtorek, 12 kwietnia 2016

Zapiekanka z kalarepy i ziemniaków

Zapiekanka pasuje do smażonej wołowiny.









Składniki

  • 2 szt kalarepy (ok. 400 g )
  • 500 g ziemniaków
  • 3 gałązki tymianku
  • czarny pieprz
  • sól
  • ząbek czosnku
  • 150 g świeżo startego ementalera
  • 250 g śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka pestek dyni

     

    Przygotowanie

      Kalarepę i ziemniaki umyłem, obrałem, cienko pokroiłem na plastry. Ułożyłem w żaroodpornej formie „na dachówkę”. Posypałem listkami tymianku, solą i pieprzem. Przyprawiłem rozgniecionym ząbkiem czosnku. Posypałem połową sera.

    Śmietanę rozmąciłem solą i pieprzem, połowę wlałem tuż przy brzegu do formy.
    Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Pozostałe ziemniaki i plastry kalarepy ułożyłem w formie, posypałem przyprawami i resztą sera. Polałem pozostałą śmietaną. Na wierzchu rozłożyłem kawałeczki masła.

    Formę wstawiłem na 40 minut do gorącego piekarnika ( środkowy poziom, nawiew 180 stopni C ), przykryłem folią aluminiową. Przed końcem zapiekania folię zdjąłem.
    Pestki dyni uprażyłem na suchej patelni, posypałem gotową zapiekankę.

1 komentarz: