czwartek, 14 kwietnia 2016

Szparagi zapiekane

Sezon na szparagi rozpoczęty. Proponujemy w chrupiącej panierce.








Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • pół szklanki maki
  • Panierka : szklanka bułki tartej
  • pół szklanki startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • oraz olej

     

    Przygotowanie

      Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C. Blaszkę lekko spryskałem olejem.

    W dużej misce wymieszałem starty parmezan i bułkę tartą, doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem.
    Szparagi umyłem, oczyściłem z włókien, odciąłem końcówki. Obtoczyłem je w mące, następnie zanurzyłem w rozbełtanym jajku oraz w panierce.
    Tak przygotowane szparagi ułożyłem w jednej warstwie na blaszce.
    Wstawiłem do piekarnika i zapiekałem przez około 12 minut, do zezłocenia.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza