czwartek, 14 kwietnia 2016

Zupa grzybowa na wędzonych żeberkach

Jeszcze trochę mrożonych grzybów mamy ;) Jakoś nam bardziej smakują, niż suszone (choć i te swój urok mają).








Składniki

400 g wędzonych żeberek
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
3 ziemniaki (250 g)
50 g kaszy pęczak
350 g mrożonych grzybów (u nas podgrzybki)
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 zupa pieczarkowa
natka pietruszki
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Warzywa kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, zalewamy wrzątkiem (1,2 l) wrzucamy żeberka i gotujemy 10 min.

Następnie dodajemy grzyby, kaszę, gotujemy do miękkości kaszy.

Zupę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do całości (cały czas mieszając), zagotowujemy.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz