poniedziałek, 18 kwietnia 2022

Pieczarkowa przekąska do grilla

Przed nami pełnia wiosny, okres majówkowych grillowań i biesiadowania na świeżym powietrzu.
Zatem, z całą pewnością przyda się w tym okresie ( ale nie tylko w takich okolicznościach ) "przekąska Arka"! Pyszne zestawienie pieczarek, suszonych pomidorów, cebuli żółtej i czerwonej, oraz czerwonej papryki.Wszystkie składniki łączy ze sobą olej i ocet... Ja pierwszy raz zaserwowałem tą przekąskę w okresie świąt! Będzie ona tak samo dobra jako samodzielna potrawa, jak i dodatek do dań głównych, grillowanych mięs itd.

Kto ma ochotę, zapraszam do zapoznania się z szczegółowym przepisem i przygotowaniem sobie, nawet bez żadnej okazji, "przekąski Arka"! Smacznego!

 

WJ

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

1 kg pieczarek

1 strąk czerwonej papryki

1 żółta cebula

2 czerwone cebule

10 sztuk suszonych pomidorów

50 ml oleju z suszonych pomidorów

50 ml oleju rzepakowego

50 ml octu 10%

sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Pieczarki oczyszczamy, sparzamy kilka minut w solonym wrzątku. Ostudzamy.
Pomidory kroimy w paski i razem z zalewa przekładamy do miski z pieczarkami.
Cebule kroimy w piórka, paprykę w niegrube, 2 cm paski. Dodajemy do całości. Dolewamy olej i ocet, mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Przekładamy do słoika, zakręcamy i wstawiamy do lodówki.
Po 24 h tak przygotowane pieczarki możemy serwować do potraw mięsnych i nie tylko. 




7 komentarzy:

  1. Będę musiała spróbować. Brzmi smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią spróbuję. Na majówkę będzie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie słyszałam o takiej przekąsce. Będę musiała spróbować ją zrobić

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie słyszałam o tej przekąsce. Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawy przepis, i pysznie wyglądają te pieczarki

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny dodatek do grilla, zjadłabym. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne składniki i tak też wygląda. Z chęcią wykorzystam przepis.

    OdpowiedzUsuń