poniedziałek, 25 lipca 2022

Bigos z młodej kapusty

 Jak co roku obowiązkowo szykuję to przepyszne danie. Młoda kapusta w połączeniu z mięsem i obowiązkowo sezonowymi pomidorami, daje niesamowite doznania kulinarne. Ten smak i aromat na długo pozostaje w naszych kubkach smakowych, przez co pod koniec sezonu tęsknimy już za kolejnym. Pod spodem znajdziecie opis jak przyrządzić tę potrawę. Nie jest skomplikowana i nie zawiera zbyt wielu przypraw by móc wydobyć z dania smak głównego składniku. Gorąco polecam.

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

1 łyżka smalcu

2 pętka ulubionej kiełbasy

300 g karkówki wieprzowej

250 g wędzonego boczku

1 mała główka młodej kapusty

2 duże pomidory

Sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Boczek, karkówkę i kiełbasę kroimy w kostkę, przysmażamy na rozgrzanym smalcu lekko oprószając solą i pieprzem. Na papierowym ręczniku osączamy z nadmiaru tłuszczu. Przekładamy do wysokiego garnka dodając poszatkowaną kapustę. Dolewamy zimną wodę (100-150 ml) i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zacznie mięknąć.

Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i zdrewniałą część, kroimy na kawałki (można w kostkę), przerzucamy do bigosu, jeszcze chwilę dusimy, tym razem bez przykrycia, aż pomidory zaczną się rozpadać. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

 

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz