czwartek, 31 marca 2016

Pierogi z kozim serem

W serze kozim jesteśmy po prostu zakochani, więc wylądował jako farsz do naszych pierogów.








 

Składniki

300 g mąki pszennej
180 ml gorącej wody
1/2 łyżki masła
szczypta soli
300 g rolady z sera koziego

Dodatkowo:

masło (3 łyżki)
koperek

 

Przygotowanie

 
Z sera koziego robimy kulki z sera koziego, wielkości orzecha włoskiego.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto (na początku nożem, żeby się nie poparzyć).

Dokładnie wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na środek każdego układamy farsz.

Pierogi zlepiamy, gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Podajemy z masełkiem koperkowym.

10 komentarzy:

  1. Wyobrażam sobie, jakie muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kozi ser, ale jem go zazwyczaj w sałatkach albo na kanapkach, w pierogach jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię pierożki, ale zamiast masła koperkowego robię mus z suszonych pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń