Składniki
Farsz:800 g ziemniaków
1 duża cebula
6 łyżek oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Ciasto:
500 g mąki pszennej
300 ml gorącej wody
1 łyżka masła
sól
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i mocno studzimy.
Następnie przeciskamy przez praskę.
Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, pod koniec dodajemy
przez praskę czosnek. Dodajemy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Do smaku
doprawiamy solą i dużą ilością czarnego pieprzu.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę z
masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto (na początku nożem, żeby się
nie poparzyć).
Dokładnie wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy
pomocy szklanki wycinamy kółka, na środek każdego układamy farsz. Pierogi
zlepiamy, gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 min, od momentu wypłynięcia na
powierzchnię wody.
Podajemy z cebulką podsmażoną na maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz