czwartek, 31 marca 2016

Wareniki z pyrami

Wareniki, czyli pierogi. Nazwa wzięła się od sposobu przygotowywania ciasta, które jest parzone wodą z dodatkiem masła i soli. Dzięki temu ciasto jest niesamowicie delikatne. Farsz może być dowolny.








Składniki

Farsz:

800 g ziemniaków
1 duża cebula
6 łyżek oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Ciasto:

500 g mąki pszennej
300 ml gorącej wody
1 łyżka masła
sól

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki obieramy, gotujemy, odcedzamy i mocno studzimy. Następnie przeciskamy przez praskę.
Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju, pod koniec dodajemy przez praskę czosnek. Dodajemy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i dużą ilością czarnego pieprzu.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę z masłem, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto (na początku nożem, żeby się nie poparzyć).
Dokładnie wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka, na środek każdego układamy farsz. Pierogi zlepiamy, gotujemy w osolonym wrzątku przez 2 min, od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Podajemy z cebulką podsmażoną na maśle.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz