Składniki
400 g białej kiełbasy1 duża marchew
2 duże ziemniaki
1 łyżka masła klarowanego
600 ml zakwasu na żur (Zakwas na żur)
2 łyżki przyprawy do żurku
sól, pieprz
Przygotowanie
Białą, surową kiełbasę zalałem zimną wodą (700 ml),
zagotowałem, zebrałem szumowiny i zmniejszyłem płomień. Gotowałem jeszcze 15
min, po czym wyjąłem kiełbasę z wody.
Wywar przecedziłem przez gazę, wlałem do garnka, dodałem
startą, podsmażoną na maśle marchew, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlałem
zakwas, dodałem przyprawę i gotowałem jeszcze 20 min. Do smaku doprawiłem solą
i pieprzem. Podałem z ćwiartkami jajek i kiełbasą pokrojoną na plasterki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz