czwartek, 31 marca 2016

Żurek na białej kiełbasie

W tym roku zaszaleliśmy i wszystko zrobiliśmy własnoręcznie. Począwszy od zakwasie, skończywszy na białej kiełbasie. nie sądziliśmy, że wyjdzie tak pysznie. Przy okazji polecamy świetną przyprawę do żurku od Rafex , wspaniale uzupełnia smak zupy.









Składniki

400 g białej kiełbasy
1 duża marchew
2 duże ziemniaki
1 łyżka masła klarowanego
600 ml zakwasu na żur (Zakwas na żur)
2 łyżki przyprawy do żurku
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Białą, surową kiełbasę zalałem zimną wodą (700 ml), zagotowałem, zebrałem szumowiny i zmniejszyłem płomień. Gotowałem jeszcze 15 min, po czym wyjąłem kiełbasę z wody.
Wywar przecedziłem przez gazę, wlałem do garnka, dodałem startą, podsmażoną na maśle marchew, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlałem zakwas, dodałem przyprawę i gotowałem jeszcze 20 min. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem. Podałem z ćwiartkami jajek i kiełbasą pokrojoną na plasterki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz