środa, 30 marca 2016

Orientalne polędwiczki wieprzowe

Uwielbiamy orientalne eksperymenty w kuchni. Ten zapach, który unosi się po całym mieszkaniu, ten zdecydowany smak...Mniam <3







Składniki

Marynata:

50 ml ciemnego sosu sojowego
50 ml miodu płynnego

400 g polędwiczki wieprzowej
150 g makaronu chow mein
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
10 g grzybów mun
3 łyżki oleju
1 duża szalotka
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1/2 papryczki chili
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka cukru trzcinowego

szczypiorek

 

Przygotowanie

 
Polędwiczkę marynujemy przez kilka godzin w wymieszanym z miodem i sosem sojowym.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy.

Grzyby moczymy w gorącej wodzie, kroimy w paski.

Polędwiczkę grillujemy na rozgrzanej patelni do grillowania. Kroimy na plasterki

Na rozgrzaną (wok lub głęboka patelnia) oliwę wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, imbir, pokrojone w paski papryki i papryczkę chili. Chwilę smażymy, wlewamy sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy, oprószamy cukrem. Cały czas mieszając, smażymy jeszcze 1 min, po czym wrzucamy grzyby i makaron.
Smażymy do momentu, kiedy makaron będzie cały pokryty sosem.

Podajemy z polędwiczką i posiekanym szczypiorem.

2 komentarze: