Składniki
Marynata:50 ml ciemnego sosu sojowego
50 ml miodu płynnego
400 g polędwiczki wieprzowej
150 g makaronu chow mein
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
10 g grzybów mun
3 łyżki oleju
1 duża szalotka
2 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1/2 papryczki chili
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypiorek
Przygotowanie
Polędwiczkę marynujemy przez kilka godzin w wymieszanym z
miodem i sosem sojowym.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
Odcedzamy.
Grzyby moczymy w gorącej wodzie, kroimy w paski.
Polędwiczkę grillujemy na rozgrzanej patelni do grillowania.
Kroimy na plasterki
Na rozgrzaną (wok lub głęboka patelnia) oliwę wrzucamy posiekaną
szalotkę, czosnek, imbir, pokrojone w paski papryki i papryczkę chili. Chwilę smażymy, wlewamy sos sojowy, sos
rybny, sos ostrygowy, oprószamy cukrem. Cały czas mieszając, smażymy jeszcze 1
min, po czym wrzucamy grzyby i makaron.
Smażymy do momentu, kiedy makaron będzie cały pokryty sosem.
Podajemy z polędwiczką i posiekanym szczypiorem.
mmmm ale pyszności!!!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuń