Kilka modyfikacji, połączeń smakowych by to ‘zwykłe’ danie nabrało innego wymiaru.
Składniki:
500 g świeżej białej fasoli
500 g kiełbasy toruńskiej
500 g kiełbasy śląskiej
500 g łopatki wieprzowej
1 duża czerwona papryka
1 duża cebula
1 łyżka pasty paprykowej
250 g brązowych pieczarek
2 puszki krojonych pomidorów
330 ml soku pomidorowego
10 g mielonego kminku
1 łyżka mielonej kozieradki
1 pęczek natki pietruszki
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrojone kiełbasy smażymy na oleju, do momentu zrumienienia.
Wrzucamy posiekaną cebulę, szklimy. Przekładamy do dużej brytfany.
Pieczarki kroimy, dodajemy do kiełbasy, lekko oprószamy solą, mieszamy i dusimy przez kwadrans pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy.
Opłukaną fasolkę przekładamy do gara. Całość zalewamy zimną wodą (na równi z całością), zagotowujemy, płomień zmniejszamy.
Całość dusimy pod przykryciem przez 60 minut.
Pokrywkę zdejmujemy, dorzucamy pomidory z puszki, pastę, pokrojoną w paski paprykę, posiekaną natkę, wlewamy sok.Łopatkę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, wrzucamy do brytfany. Całość gotujemy do miękkości papryki. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i mieloną kozieradką.
Chętnie spróbuję taką fasolkę. Wygląda wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Życzę smacznego 😉
UsuńUwielbiam dania z fasolą, a ten przepis wygląda smakowicie. Chętnie go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńSmacznego 😉
UsuńA co z mięsem z łopatki?
OdpowiedzUsuńKroimy w kostkę i również smażymy
Usuń