Moja Babcia zawsze mówiła: Istota tkwi w prostocie. Bez nadmiaru składników, jednak bogata w smak. W to, co najistotniejsze. Pokochałem ten smak, który na zawsze będzie kojarzył się z Nią.
Składniki:
1 por
1 mały seler korzeniowy
2 pietruszki
3 marchewki
1 cebula
4 ziemniaki
6 liści białej (młodej) kapusty
2 pomidory
1 pęczek koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Włoszczyznę (por, marchew, seler, pietruszki, opaloną cebulę) zalewamy zimną wodą-2 litry (z płaską łyżeczką soli), gotujemy do miękkości. Warzywa wyjmujemy z wywaru, marchew kroimy w talarki.
Pokrojone w kostkę ziemniaki, wrzucamy do wywaru, gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą al dente. Wtedy dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy przez kwadrans.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy w ósemki.
Wrzucamy do zupy.
Gotujemy 20-25 minut.Pod koniec dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki.
O smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym koperkiem.
Proste zupy to coś dla mnie, tym bardziej jeśli chodzi o zupy. :)
OdpowiedzUsuń