poniedziałek, 27 września 2021

Gołąbki z kaszą gryczaną

W zasadzie gołąbki same „wyszły”. No, tak…wyszedły nawet przepysznie. To tak jak przy ostatnim bigosie…gotuję, warzę, i pstro…najskładnika nie ma…kto, mnie zna, wie że standard. Ta…ja i pamięć. Yhy…Tak też było w przypadku gołąbków, a że z wiekiem już pamięć nie ta, Arek zapomniał o najskładniku…i nie był to ryż ;) Więc, przyszedł czas na „gąbki” z kaszą. 

 


 

 

 

Składniki:

 

1 młoda kapusta

200 g kaszy gryczanej

500 g mielonej łopatki wieprzowej

1 puszka kukurydzy konserwowej

200 ml bulionu warzywnego

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Kaszę gotujemy kilka minut krócej, niż zawarte jest to na ulotce. Ostudzamy. Mieszamy z mięsem, osączoną z zalewy, kukurydzą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Kapustę sparzamy, liście oddzielamy.

Farsz układamy a brzegu każdego liścia, ciasno zawijając.

 

Układamy w brytfance, zalewamy niewielką ilością bulionu. Pieczemy pod przykryciem 90 min. w 180°C.

 

Podajemy z ulubionym sosem.

 

 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz