Nie jest to typowy polski bigos, na który czekamy przez kilka dni. Bardziej lekka przekąska w upalne dni, gdzie królują świeże warzywa.
Składniki:
1 mała główka młodej kapusty
2 pomidory
250 g pieczarek
250 g parówek sojowych
2 ząbki czosnku
1 mała żółta cukinia
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę grubo szatkujemy, podlewamy 100 ml wody i sparzamy pod przykryciem. Obrane ze skóry pomidory, kroimy w kostkę, dodajemy do kapusty wraz z pokrojonymi pieczarkami, parówkami i rozgniecionym czosnkiem. Dusimy pod przykryciem przez dwa kwadranse(przy początku drugiego dodajemy cukinię). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Z przyjemnością wypróbuję taką wege wersję. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńSmacznego 😉
UsuńNie miałąm okazji spróbować takiego bigosu
OdpowiedzUsuń