wtorek, 31 sierpnia 2021

Kiszony schabowy

Jest coś, co Polacy kochają najbardziej. To Polski schabowy. Wiedzie on prym wśród kotletów. Taki zwyczajny, moczony w mleku, panierowany i smażony na smalcu. Czysta poezja. Klasyka biesiadno-rodzinnego stołu. Ale czy można czymś zaskoczyć? Pewnie! Przechadzając się po Szczecinie moją uwagę przyciągnęło pewne menu jednej z tamtejszych restauracji. Mianowicie ów kiszony schabowy. Popytałem, poszperałem i podałem. Zapewniam: prosto i pysznie. Na dodatek „samo się robi” i, co najważniejsze, można ogrzać na drugi dzień. Mięso jest nadal soczyste.

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

400 g schabu wieprzowego

100 g słoniny

150 g surowego boczku

300 ml soku z kiszonych ogórków

sól

 

 

Przygotowanie:

 

 

Pokrojone w plastry i rozbite mięso przekładamy do miski, zalewamy kwasem z ogórków. Marynujemy całą noc.

 

Słoninę oraz boczek kroimy w kostkę, wytapiamy tłuszcz. Skwarki zbieramy.

 

Zamarynowane mięso wyjmujemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, lekko oprószamy solą. Smażymy na wytopionym tłuszczu. Podajemy zaraz po przygotowaniu, polewamy tłuszczem ze skwarkami.


2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis. Taki sposób na schabowego to dla mnie nowość.

    OdpowiedzUsuń