poniedziałek, 8 września 2014

Sałatka z kapusty

Pyszna sałatka do obiadu.

















Składniki

  • 3 kg poszatkowanej kapusty
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg papryki czerwonej
  • Zalewa:
  • 10 szklanek wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe

    Przygotowanie

      Kapustę szatkujemy ,marchew ścieramy na dużych oczkach ,paprykę koimy w paski. Warzywa mieszamy ,dodajemy zalewę ,odstawiamy na godzinę.
    Zalewa: Wodę zagotowujemy z octem ,cukrem ,solą i przyprawami.
    Po godzinie ,sałatkę przekładamy (wraz z zalewą) do słoików ,zostawiając odstęp od wieczka (2 cm). Pasteryzujemy 20 min ,po czym studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz