niedziela, 7 września 2014

Gołąbki z włoskiej kapusty

Cóż pisać...klasyka ,pycha....
















Składniki

  • Kapusta włoska
  • 200 g ryżu
  • 600 g mielonej karkówki
  • pęczek koperku
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • sól ,pieprz
  • 1 l bulionu warzywnego

    Przygotowanie

    Kapustę sparzyłem w osolonym wrzątku. Ryż ugotowałem al dente ,bez soli. Mięso zmieliłem i dodałem do ostudzonego ryżu. Cebulę pokroiłem w kostkę ,zeszkliłem na rozgrzanym smalcu. Dodałem do całości. Wymieszałem razem z posiekanym koperkiem i do smaku doprawiłem solą i pieprzem. Liście kapusty oddzieliłem ,na każdy ułożyłem farsz i zawinąłem. Dno brytfanki wyłożyłem wierzchnymi liśćmi kapusty ,ułożyłem na nich gołąbki ,które zalałem bulionem warzywnym. Zapiekałem je przez 2 godziny w temperaturze 200 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz