Cóż pisać...klasyka ,pycha....
Składniki
- Kapusta włoska
- 200 g ryżu
- 600 g mielonej karkówki
- pęczek koperku
- 2 cebule
- 2 łyżki smalcu
- sól ,pieprz
- 1 l bulionu warzywnego
Przygotowanie
Kapustę sparzyłem w osolonym wrzątku. Ryż ugotowałem al dente
,bez soli. Mięso zmieliłem i dodałem do ostudzonego ryżu. Cebulę
pokroiłem w kostkę ,zeszkliłem na rozgrzanym smalcu. Dodałem do całości.
Wymieszałem razem z posiekanym koperkiem i do smaku doprawiłem solą i
pieprzem. Liście kapusty oddzieliłem ,na każdy ułożyłem farsz i
zawinąłem. Dno brytfanki wyłożyłem wierzchnymi liśćmi kapusty ,ułożyłem
na nich gołąbki ,które zalałem bulionem warzywnym. Zapiekałem je przez 2
godziny w temperaturze 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz