środa, 3 marca 2021

Kotlety schabowe z musztardą

Dziś znów w menu będzie solidne danie dla tych, którzy potrzebują porządnego zastrzyku kalorii, bo tego wymaga od nich tryb życia, praca, lub choćby upodobania kulinarne! Czyli będzie to solidny kotlet schabowy, tyle że musimy mieć plan na jego zrobienie, bowiem będzie on marynowany w musztardzie przez całą noc. Ale to jedyne co trzeba zrobić z wyprzedzeniem. Zatem nawet odporny na kulinarne eksperymenty "drwal", przyrządzi go sobie bez trudu. Dzięki takiemu przygotowaniu uzyskamy lekko pikantny smak, a samo mięso będzie wyjątkowo kruche! Zatem wszystkich potrzebujących dobrego schabowego, zapraszam do zapoznania się ze szczegółami jego przyrządzenia udostępnionymi w załączonym linku. Smacznego!

<WJ>

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

2 kotlety schabowe po 200 g

2 łyżki musztardy sarepskiej

5 łyżek mąki

1 jajko

5 łyżek bułki tartej

3 łyżki smalcu gęsiego

sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

 

Mięso rozbijamy, z obu stron smarujemy musztardą. Zawijamy w folię spożywczą, odstawiamy na noc do lodówki.

Na drugi dzień wyjmujemy kotlety z folii, obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, następnie w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

 


 


1 komentarz:

  1. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Zamarynowanie schabu na noc w musztardzie to strzała w dziesiątkę. Niby schabowy, a jednak jakiś lepszy (przynajmniej dla mnie) :D

    OdpowiedzUsuń