Składniki
Farsz:1 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
2 łyżki brązowego cukru
Ciasto:
300 g mąki
1 łyżka kurkumy
50 g masła
150 ml wrzątku
Przygotowanie
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Przekładamy do rondelka, prażymy na średnim ogniu z dodatkiem cukru i cynamonu
(do momentu, kiedy sok odparuje), studzimy.
We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki, dodajemy kurkumę
i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na
jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy
koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.
Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na
powierzchnię.
Podajemy ze śmietaną lub podsmażoną na maśle bułką tartą z
dodatkiem cukru.
Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;) Również ciepło pozdrawiamy ;)
UsuńJakie żółciutkie! Kocham takie nowe smaki. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Gorąco polecamy ;)
UsuńBardzo fajny pomysł na pierożki :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuńlubię pierożki z jabłkiem:)
OdpowiedzUsuńNam też bardzo posmakowały ;)
Usuń