piątek, 2 grudnia 2016

Pierogi z jabłkami

Aromatyczny obiad na słodko...no w sumie nie tylko na obiad. Spokojnie może robić za deser. Nam bardzo posmakowała taka wersja <3







Składniki

Farsz:

1 kg jabłek
1 łyżka cynamonu
2 łyżki brązowego cukru

Ciasto:

300 g mąki
1 łyżka kurkumy
50 g masła
150 ml wrzątku

 

 

Przygotowanie

 
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do rondelka, prażymy na średnim ogniu z dodatkiem cukru i cynamonu (do momentu, kiedy sok odparuje), studzimy.

We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki, dodajemy kurkumę i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podajemy ze śmietaną lub podsmażoną na maśle bułką tartą z dodatkiem cukru.

8 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie żółciutkie! Kocham takie nowe smaki. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię pierożki z jabłkiem:)

    OdpowiedzUsuń