Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty
Bigos dla tych, którzy nie przepadają za wersją tylko z kiszoną albo tylko z białą.
Składniki
-
750 g
kapusty kiszonej domowej
-
750 g
kapusty białej
-
500 dag
karkówki
-
2 pętka
kiełbasy polskiej wędzonej
-
2 pętka
kiełbasy Zyguły
-
1 pętko
kiełbasy podwawelskiej
-
różne
skrawki mięs pieczonych
-
garść
suszonych grzybów
-
sok
pomidorowy Pudliszki
-
suszone
morele
-
koncentrat pomidorowy
-
kilka
ziaren ziela angielskiego
-
3 listki
laurowe
-
2 ząbki
czosnku
-
sól
-
pieprz
-
1 cebula
-
smalec
Przygotowanie
Karkówkę umyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem, nakłułem w kilku
miejscach, w nich umieściłem pokrojony na cząstki czosnek, posoliłem,
dodałem pieprz , ziele angielskie, listki laurowe, ułożyłem w brytfance.
Kiełbasę ponacinałem i również ułożyłem wokół karkówki. Dodałem smalcu.
Brytfankę wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C ,
zapiekałem pod przykryciem do czasu , aż mięso upiekło się, pod koniec
pieczenia dodałem pokrojoną w plastry cebulę, zdjąłem przykrycie i
zapiekałem tak aby cebula się zeszkliła, a mięso przypiekło.
Suszone grzyby namoczyłem. Kapustę kiszoną pokroiłem, zalałem w garnku
wodą dodałem namoczone pokrojone grzyby, przykryłem i dusiłem. Kapustę
białą poszatkowałem, posoliłem, pozostawiłem w misce na 15 minut. Po tym
czasie dodałem ją do kiszonej kapusty i gotowałem 30 minut.
Upieczone mięso i kiełbasy pokroiłem na kawałki. Dodałem do kapusty
mięso , kiełbasę , cebulę, przyprawy w ziarnach, pokrojone suszone
śliwki i morele, koncentrat pomidorowy i sok pomidorowy.
Przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem i dusiłem na wolnym ogniu ok. godzinę
Co kilkanaście minut mieszałem do dna, by bigos się nie przypalił. W razie potrzeby można dolać wody.
Najlepszy jest bigos odgrzewany, więc warto po pierwszym dniu odstawić
go w zimne miejsce a następnego dnia odgrzać na wolnym ogniu, często
mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz