Kozia broda w roli schabowego
Już nie chroniona, więc można się delektować.
Inne nazwy to :szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu.
Można podać z ziemniakami i np. ogórkami.
Składniki
-
1 duża,
dość zwarta kozia broda
-
sól
-
pieprz
do smaku
-
2 jajka
- bułka tarta
-
olej do
smażenia
Przygotowanie
Kozią brodę pokroiłem na plastry grubości ok. 1 cm , które
dobrze opłukałem pod letnią, bieżącą wodą i osuszyłem na ręczniku
papierowym, oprószyłem solą i pieprzem z obu stron.
Roztrzepałem w pojemniku jajko, do drugiego wsypałem bułkę tartą.
Na patelni rozgrzałem olej , plastry koziej brody obtoczyłem w jajku, a
następnie dokładnie w bułce tartej i przełożyłem na olej, smażyłem
ok. 4 minuty z każdej strony na złotobrązowy kolor. Zdjąłem usmażone
kotlety na ręcznik papierowy, aby je osączyć z tłuszczu. Podałem na
gorąco, od razu.
Oj,jak ja uwielbiam kozią brodę. Pysznie to wymysliłeś :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecamy ;) i pozdrawiamy ;)
UsuńCoś nowego. Faktycznie wygląda jak zwykły schabowy
OdpowiedzUsuńJest pyszny nawet na zimno <3
UsuńSmaczny pomysł na obiad! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
UsuńSuper pomysł, z chęcią bym spróbowała takiej wersji :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecamy ;)
UsuńWspaniałe! Pychoty! <3 <3
OdpowiedzUsuńDziękujemy :*
Usuń