sobota, 22 października 2016

Szmaciak marynowany

Ciekawy sposób na wykorzystanie tego kiedyś chronionego grzyba. 







Składniki

  • Zalewa: 1250 ml wody
  • 200 ml octu 10 %
  • 2 łyżki soli kamiennej nie jodowanej
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • Do każdego słoiczka 0,5 l:
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • mały listek laurowy
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 2 plasterki cebuli
  • kilka plasterków marchewki

     

     

    Przygotowanie

    Kozie brody dokładnie opłukałem pod letnią, bieżącą wodą, podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki. Bardzo wrażliwy grzyb na dotyk, więc trzeba tak go traktować.
    W garnku zagotowałem wodę. Do wrzącej wody włożyłem grzyby . Od razu po włożeniu zdjąłem garnek z ognia, zamieszałem je i odstawiłem na 5 minut, po czym odcedziłem na sicie.
    Wymieszałem składniki zalewy, doprowadziłem do wrzenia i zdjąłem z ognia. Nastawiłem piekarnik na 125°C góra-dół.
    Do wyparzonych, czystych i suchych słoików włożyłem przyprawy, poukładałem kawałki grzybów do 2/3 wysokości słoików. Zalałem zalewą. Wstawiłem do piekarnika i pasteryzowałem 25 minut, wyjąłem , dokręciłem, a po 15 minutach obróciłem do góry dnem i zostawiłem je, aż do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza