Szmaciak marynowany
Ciekawy sposób na wykorzystanie tego kiedyś chronionego grzyba.
Składniki
-
Zalewa:
1250 ml wody
-
200 ml
octu 10 %
-
2 łyżki
soli kamiennej nie jodowanej
-
4
płaskie łyżki cukru
-
Do
każdego słoiczka 0,5 l:
-
1/2
łyżeczki gorczycy
-
mały
listek laurowy
-
1
ziarenko ziela angielskiego
-
2
ziarenka pieprzu
-
2
plasterki cebuli
-
kilka
plasterków marchewki
Przygotowanie
Kozie brody dokładnie opłukałem pod letnią, bieżącą wodą,
podzieliłem je ostrożnie na mniejsze kawałki. Bardzo wrażliwy grzyb na
dotyk, więc trzeba tak go traktować.
W garnku zagotowałem wodę. Do wrzącej wody włożyłem grzyby . Od razu
po włożeniu zdjąłem garnek z ognia, zamieszałem je i odstawiłem na 5
minut, po czym odcedziłem na sicie.
Wymieszałem składniki zalewy, doprowadziłem do wrzenia i zdjąłem z ognia. Nastawiłem piekarnik na 125°C góra-dół.
Do wyparzonych, czystych i suchych słoików włożyłem przyprawy,
poukładałem kawałki grzybów do 2/3 wysokości słoików. Zalałem zalewą.
Wstawiłem do piekarnika i pasteryzowałem 25 minut, wyjąłem ,
dokręciłem, a po 15 minutach obróciłem do góry dnem i zostawiłem je, aż
do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz