sobota, 22 października 2016

Linguine z cukinią i krewetkami

Krewki makaron z krewetkami i przepyszną, chrupiącą cukinią. To danie zniewala, miesza we łbie...bo chce się więcej, więcej <3 








Składniki

300 g makaronu linguine (może być też fettuccine)
1 mała cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 łyżek oleju rzepakowego
3 łyżki mrożonych krewetek koktajlowych
1 łyżka sosu ostrygowego
1/4 łyżeczki chilli
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
świeża bazylia
tarty parmezan

 

 

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy al’ dente. Odsączamy.
Cukinię kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodajemy mrożone krewetki, dusimy pod przykryciem, do momentu roztopienia glazury. Następnie dodaje dodajemy sos, mielone chilli, koncentrat, chwilę podsmażamy.
Do sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy z sosem i posiekanymi ziołami. Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

8 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda genialnie... aż zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne danie, parmezan świetnie widać, mniamm 😆

    OdpowiedzUsuń
  4. więcej i więcej nie tylko na talerzu bo potem wejdzie w Tyłek :) wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń