Śledzie na słodko
Troszkę inna wersja śledzi po sułtańsku
Składniki
-
500 g
płatów śledziowych
-
1 duża
czerwona cebula
-
2 duże
białe cebule
-
pół
szklanki suszonych moreli
-
pół
szklanki rodzynek
-
4
suszone daktyle
-
1
szklanka passaty pomidorowej
-
3 łyżki
koncentratu pomidorowego
-
1 łyżka
soku z cytryny
-
pół
łyżeczki soli
-
pół
łyżeczki pieprzu
-
3 łyżki
oleju rzepakowego
Przygotowanie
Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny.
Po wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki.
Rodzynki, daktyle i morele zalałem gorącą wodą i zostawiłem na około 20 minut,
odcedziłem na sicie.
Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej,
wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, pokrojone
morele i daktyle. Wszystko razem dusiłem, dodałem koncentrat pomidorowy
i passatę pomidorową, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z
cytryny. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć
gęsty.
Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem.
Zostawiłem do wystygnięcia, po czym wstawiłem do lodówki.
Zjadła bym Waszego śledzika. Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu zapraszamy ;)
Usuń