poniedziałek, 24 października 2016

Śledzie na słodko

Troszkę inna wersja śledzi po sułtańsku 







Składniki

  • 500 g płatów śledziowych
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 duże białe cebule
  • pół szklanki suszonych moreli
  • pół szklanki rodzynek
  • 4 suszone daktyle
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

     

     

    Przygotowanie

      Śledzie włożyłem do miski, zalałem wodą i moczyłem 2 godziny.
    Po wciągnięciu z wody, osuszyłem i pokroiłem na nieduże kawałki.
    Rodzynki, daktyle i morele zalałem gorącą wodą i zostawiłem na około 20 minut,
    odcedziłem na sicie.
    Cebulę obrałem, pokroiłem w talarki. Na patelni rozgrzałem olej, wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, pokrojone morele i daktyle. Wszystko razem dusiłem, dodałem koncentrat pomidorowy i passatę pomidorową, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty.
    Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem.
    Zostawiłem do wystygnięcia, po czym wstawiłem do lodówki.

2 komentarze: