piątek, 17 czerwca 2016

Zupa gołąbkowa

Przepyszna, wręcz zniewalająca smakiem i aromatem. Czasami są takie dni, kiedy nic się nie chce, a bardziej się nie chce wtedy, gdy zbliża się urlop :P ,więc troszkę z lenistwa, troszkę z ciekawości przygotowaliśmy tę zupę. Teraz po Polsku się żywimy, bo za chwilę będziemy kosztować innej kuchni. Postaramy się przywieźć mnóstwo przepisów ;)







 

Składniki

1 duża cebula
250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
2 łyżki oleju
190 g koncentratu pomidorowego
1,2 l bulionu warzywnego
100 g ryżu
1/2 główki młodej kapusty (małej)
1 pęczek koperku
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Cebulę siekamy i razem z mięsem mielonym podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy i zalewamy bulionem warzywnym.

Następnie wsypujemy ryż, od czasu do czasu mieszamy. Po 10 min dodajemy poszatkowaną (dosyć grubo), kapustę. Gotujemy do jej miękkości. Dodajemy posiekany koperek, dokładnie mieszamy.

Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem.

11 komentarzy:

  1. Wyglada tak apetycznie ze chyba sobie to przyrządzę wedlug twojego przepisu. Zapraszam tez do mnie po stare przepisy kulinarne http://przepisybabci.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje za przepis. Potrawa jest wspaniala. Nie moge przestac jesc. Dodalam Maggi przyprawe, bo zawsze dodaje do golabkow. Nie mialam bulionu warzywnego wiec dalam Vegete. Ta zupa smakuje jak golabki, wiec nazwalam ja leniwe golabki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo cieszymy się, że zupa przypadła do gustu :)Co do Maggi to bardzo ją lubimy. Właśnie chodzi o to, by każdy sam modyfikował przepisy, bo własne smaki są najważniejsze. Pozdrawiamy ;)

      Usuń