Składniki
- 1,5 kg skrzydełek
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu orientalnego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- szczypta chilli w proszku
- 2 łyżki lekko uprażonych ziarenek sezamu
-
posiekany szczypior z 1 dymki
Przygotowanie
Rozgrzałem piekarnik do 210 stopni C. Blachę wyłożyłem folią aluminiową, posmarowałem olejem. Czosnek roztarłem z solą, dodałem sos sojowy, sos orientalny, miód, olej sezamowy i chilli. W mieszaninie obtaczamy skrzydełka, ułożyłem na blasze. Zapiekałem 35 minut, odwracając raz w połowie pieczenia.
Upieczone skrzydełka obtoczyłem w sezamie i posiekanej dymce.
Podałem od razu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz