Składniki
300 g ryżu arborio2 łyżki oleju
100 ml białego wina wytrawnego
100 g słodkich truskawek
250 g filetów z kurczaka
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżka brązowego cukru
600-700 ml rosołu drobiowego
sól, pieprz
Przygotowanie
Ryż wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę smażymy i zalewamy
winem. Odparowujemy.
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, truskawki
(większe na ćwiartki, mniejsze na pół), rozmaryn, zalewamy szklanką rosołu.
Dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy cukier, rosół (ok. 100 ml
do całkowitego wchłonięcia, czynność powtarzamy w zależności od potrzeb), tak
by nie było za dużo płynu, a ryż nie miał sucho. Dusimy do momentu, kiedy ryż
będzie miękki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem (truskawki lubią pieprz, a
ilość zależy od naszych preferencji smakowych).
Bardzo ciekawy pomysł na pyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy <3
Usuńświetne danie!
OdpowiedzUsuń