W międzyczasie pokroiłem cebulę w kostkę i sparzyłem na durszlaku gorącą wodą.
Odstawiłem do przestygnięcia. Jabłka i ogórki kiszone pokroiłem w drobną kosteczkę.
Po trzech godzinach moczenia, śledzie wyjąłem z wody, osuszyłem i pokroiłem w rąby.
Do miski wlałem śmietanę, dodałem pokrojone jabłko, ogórka i ostudzoną
cebulę. Wsypałem łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki octu winnego. Doprawiłem
solą i pieprzem, wymieszałem.
Dodałem śledzie i ponownie wszystko delikatnie wymieszałem, ostrożnie, żeby nie uszkodzić śledzi.
Tak przygotowane śledzie przełożyłem do słoiczków i odstawiłem do lodówki na 24 h, tak aby wszystko przeszło swoimi smakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz