środa, 15 czerwca 2016

Śledzie w śmietanie

Klasyczne śledzie w śmietanie 









Składniki

  • 400 g filetów ze śledzia (matjas)
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 3 małe ogórki kiszone
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki octu
  • 500 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru

     

    Przygotowanie

      Filety wymoczyłem w zimnej wodzie.
    W trakcie moczenia wymieniałem wodę trzy razy (po ok. 1 godzinę na każde moczenie).
    Do ostatniej tury wlałem trzy łyżki octu ( aby pozbyć się ze śledzi ości, śledzie zmiękną i zachowają biały kolor ).
     
  •  W międzyczasie pokroiłem cebulę w kostkę i sparzyłem na durszlaku gorącą wodą.
    Odstawiłem do przestygnięcia. Jabłka i ogórki kiszone pokroiłem w drobną kosteczkę.

    Po trzech godzinach moczenia, śledzie wyjąłem z wody, osuszyłem i pokroiłem w rąby.
    Do miski wlałem śmietanę, dodałem pokrojone jabłko, ogórka i ostudzoną cebulę. Wsypałem łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki octu winnego. Doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem.
    Dodałem śledzie i ponownie wszystko delikatnie wymieszałem, ostrożnie, żeby nie uszkodzić śledzi.

    Tak przygotowane śledzie przełożyłem do słoiczków i odstawiłem do lodówki na 24 h, tak aby wszystko przeszło swoimi smakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz