środa, 15 czerwca 2016

Risotto truskawkowe z kurczakiem

Kolejna wariacja na temat truskawek. Bardzo lubimy połączenie owoców i mięsa, a jeszcze bardziej jak uczestniczą w nich makaron lub ryż. No i stało się :P Pysznie wyszło, ryż jak zwykle nie rozczarował...truskawki z naszej działki, pyszne, zdrowe, nie pryskane...słodkie <3 Kurczak nie wiadomo gdzie biegał...ale dobiegł na czas :P 








Składniki

300 g ryżu arborio
2 łyżki oleju
100 ml białego wina wytrawnego
100 g słodkich truskawek
250 g filetów z kurczaka
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżka brązowego cukru
600-700 ml rosołu drobiowego
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Ryż wrzucamy na rozgrzany olej, chwilę smażymy i zalewamy winem. Odparowujemy.

Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, truskawki (większe na ćwiartki, mniejsze na pół), rozmaryn, zalewamy szklanką rosołu. Dusimy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy cukier, rosół (ok. 100 ml do całkowitego wchłonięcia, czynność powtarzamy w zależności od potrzeb), tak by nie było za dużo płynu, a ryż nie miał sucho. Dusimy do momentu, kiedy ryż będzie miękki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem (truskawki lubią pieprz, a ilość zależy od naszych preferencji smakowych).

3 komentarze: