Postanowiliśmy zrobić placki po naszemu. Bo skoro cukinia
daje radę, no to dlaczego nie polskie, świeże ogórki? Powiemy Wam, PYSZNE!
Składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 cebula
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy solą,
mieszamy, pozostawiamy na pół godziny by ogórki puściły wodę. Odciskamy.
Do ogórków wbijamy jajka, dodajemy mąkę, przeciśnięty przez
praskę czosnek, posiekany koperek, posiekaną cebulę, do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy ze śmietaną.
-
łał! ogórkowych placków jeszcze nie widziałam! muszę spróbować! :D
OdpowiedzUsuńPolecamy ;)
Usuńdobry sposób na pozbycie się zalegających ogórków. Wyszły całkiem ok, choć osobiście wolę te z cukinii. Mojemu mężowi podałam z sosem czosnkowym i bardzo mu smakowały :-)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowały ;) No i oczywiście za komentarz. Pozdrawiamy ;)
Usuń