sobota, 11 sierpnia 2018

Placki ze świeżych ogórków


Postanowiliśmy zrobić placki po naszemu. Bo skoro cukinia daje radę, no to dlaczego nie polskie, świeże ogórki? Powiemy Wam, PYSZNE!











Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 cebula
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz

    Przygotowanie


    1. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oprószamy solą, mieszamy, pozostawiamy na pół godziny by ogórki puściły wodę. Odciskamy.
      Do ogórków wbijamy jajka, dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, posiekaną cebulę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy ze śmietaną.



1 komentarz:

  1. łał! ogórkowych placków jeszcze nie widziałam! muszę spróbować! :D

    OdpowiedzUsuń