Staraliśmy się zrobić danie dla dwóch osób. Nie udało się,
więc jeść będziemy drugi dzień :P
Składniki
- 600 g ziemniaków
- 600 g pomidorów malinowych
- 250 ml soku pomidorowego (u nas Pudliszki)
- 500 g ulubionej kiełbasy (u nas ze świniobicia)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 por (biała część)
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 strąk papryki żółtej
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki domowej kostki bulionowej ( http://www.rngkitchen.pl/2018/06/domowa-kostka-rosoowa.html)
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 łyżeczki lubczyku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, kroimy na duże kawałki, wrzucamy do
garnka, podlewamy szklanką zimnej wody, dodajemy domową kostkę rosołową,
zagotowujemy, dusimy przez chwilę pod przykryciem.
Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę,
wrzucamy do ziemniaków, wlewamy sok pomidorowy.
Kiełbasę kroimy na duże kawałki.
Cebulę kroimy w piórka.
Por kroimy na plasterki.
Seler naciowy kroimy na kawałki.
Składniki razem z przyprawami dodajemy do ziemniaków. Dusimy
pod przykryciem, co jakiś czas mieszamy.
Papryki kroimy na większe części, dodajemy do całości i
dusimy do ich miękkości. W razie potrzeby uzupełniamy płyn (sok pomidorowy). Często
mieszamy.
Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
-
Jednogary sa idealne - mało zmywania, a dużo smaku.
OdpowiedzUsuńxxx
Co to za mieszanka przypraw?:
OdpowiedzUsuńkumin (kmin rzymski) - kuchnia arabska,
oregano - włoska,
cynamon - żydowska.
O co chodzi? Czyżby co było pod ręką?
Czy jest sprecyzowane jaki to rodzaj kuchni? Kumin nie jest tylko stosowany w kuchni arabskiej, również w hinduskiej, tureckiej, podobnie z oregano i cynamonem. Proszę sobie najpierw poczytać, później komentować. Pozdrawiamy i życzymy udanych, własnych mieszanek przypraw.
Usuń