Zupa z dyni
Czas na dynię START!
Składniki
-
300 g
dyni hokkaido
-
2 cebule
-
150 g
pomidorów
-
150 g
ziemniaków
-
mała
puszka zielonego groszku
-
60 g masła
-
szczypiorek
-
torebka
ryżu jaśminowego
-
orzeszki
piniowe
-
sól
-
pieprz
-
szczypta
cukru
-
szczypta
cynamonu
Przygotowanie
Cebulę drobno posiekałem, zeszkliłem w rondlu z 4 dag masła.
Dodałem do cebuli pokrojoną dynię. Pokrojone pomidory i ziemniaki
podlałem wodą, dusiłem aż były miękkie, przetarłem przez sito,
rozprowadziłem wodą, zagotowałem, dodając trochę soli, dodałem 2 dag
masła, wymieszałem, dodałem groszek i posiekany szczypiorek.
Na suchej patelni uprażyłem orzeszki piniowe. Ugotowałem ryż jaśminowy.
Tak przygotowaną zupę po ostudzeniu zmiksowałem (dodając część
uprażonych orzeszków). Połączyłem ją z ryżem, doprawiłem pieprzem i
solą, cukrem, cynamonem, posypałem posiekanym szczypiorkiem i uprażonymi
orzeszkami.
Cudowna, pożywna i bardzo smakowita zupa :D <3
OdpowiedzUsuńDziękujemy :*
UsuńMniam, jesienne pyszności :)
OdpowiedzUsuńW końcu ;)
UsuńPyszna i piękna :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
UsuńZupa pierwsza klasa. Uwielbiam zupy dyniowe! :)
OdpowiedzUsuńMy również ;)
Usuń